Új Oldal Létrehozása

Új Oldal Létrehozása (eredeti angol változat)

Az új lapok létrehozásának egyszerűsége a WikiWikiWeb? rendszerek többségének közös tulajdonsága, beleértve a PmWikit is. Először is tudni kell, hogy minden lapnak önálló neve van -- például ennek a lapnak a neve "UjOldalLetrehozasa". Dupla szögletes zárójelek közé helyezve a nevet (úgy mint [[UjOldalLetrehozasa]]) automatikusan létrehoz egy hivatkozást az illető nevű lapra, esetleg egy "?" áll utána, ha a megnevezett lap nem létezik. A "?"-re kattintva el lehet jutni egy űrlaphoz, amellyel létre lehet hozni az új lapot.

Vagyis az egyszerű müvelet az új lap létrehozására az, hogy egyszerűen szerkesztünk egy létező lapot és hozzáírunk egy hivatkozást a létrehozandó lapra, úgy mint [[en uj lapom]]. (Main.HomePage és Main.WikiSandbox jó helyek a kezdő hivatkozások elhelyezésére.) Aztán, miután a változtatások el lettek mentve, egy kattintás a hivatkozás után álló "?"-re eljuttat az új lap létrehozásának az űrlapjához. Az űrlapba be kell írni az új lap szövéget, megnyomni a Mentést és kész is!

A fent említett dupla szögletes zárójel használatán kívül, sok PmWiki oldal felismer WikiSzavak-at, amelyek egyszerűen, nagy kezdőbetüs szavak egybe írva. A WikiSzavak egyszerűen hivatkozásokká válnak az illető nevű lapokra, anélkül, hogy szükség lenne a szögletes zárójelekre.

Még egy módszer új lap létrehozására : A böngésző URL mezőjébe kicserélni az aktuális lap nevét a létrehozni kívánt lap nevével, majd Enter leütés, vagy akármi amit tenni szoktunk, hogy az új címre jussunk. Ez fel fogja hozni az új lapot a "Határozd meg a <lap nevét> itt." szöveggel. Kattintás a Szerkesztés hivatkozásra a szerkesztéshez, majd az uj lap mentése.

Probáljunk leíró szavakat használni az új lapok nevében, hogy a tartalmuk legyen egyértelmű a felhasznalóknak.

<< A szerkesztés alapjai | Tartalomjegyzék | Linkek és (kereszt)Hivatkozások >>

Vissza a Tartalomhoz